You Are Here: Home » Εύβοια » Βασίλης Βαλιάνος: Πρόταση για φαινόμενα στην περιοχή Πέι – Δοκού με βάση τη μελέτη του Γεωλόγου Χρήστου Πετρόπουλου

Βασίλης Βαλιάνος: Πρόταση για φαινόμενα στην περιοχή Πέι – Δοκού με βάση τη μελέτη του Γεωλόγου Χρήστου Πετρόπουλου

Βασίλης Βαλιάνος: Πρόταση για φαινόμενα στην περιοχή Πέι – Δοκού με βάση τη μελέτη του Γεωλόγου Χρήστου Πετρόπουλου

Στην πάγια θέση μου για μια εμπεριστατωμένη γεωλογική μελέτη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Δοκό, στην Αγία Ελεούσα και στη Λιανή Άμμο έρχεται να συνδράμει ο εξαιρετικός επιστήμονας και καλός φίλος, ο γεωλόγος Χρήστος Πετρόπουλος.
Απευθύνθηκα στον κ. Πετρόπουλο ο οποίος σε μια σύντομη ανάλυση μας αναπτύσσει με επιστημονική ακρίβεια τους λόγους των φαινομένων που δημιούργησαν προβλήματα στους κατοίκους αυτών των περιοχών και μας παραθέτει τις γενεσιουργούς αιτίες που τα προκάλεσαν.
«Το πρόβλημα στις περιοχές Δοκός, Λιανή Άμμος και Αγία Ελεούσα δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς πλημμυρικό φαινόμενο υπό την έννοια ότι ένας κλάδος υδρογραφικού δικτύου (χείμαρρος) κατά την διάρκεια ενός έντονου επεισοδίου βροχής υπερχείλισε και κατάκλυσε μια παρακείμενη περιοχή. Τα φαινόμενα που παρατηρούνται κατά τα τελευταία χρόνια στις εν λόγω περιοχές με πιο σημαντικά αυτά του έτους 2015 και αυτά του τρέχοντος διαστήματος, είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού τεσσάρων κυρίως παραγόντων:
Έντονη βροχόπτωση.
Μορφολογία που δεν ευνοεί την απορροή (πολύ χαμηλό υψόμετρο περίπου ίδιο η και σε μερικά σημεία κατώτερο της θάλασσας )
Ανυπαρξία κλάδου υδρογραφικού δικτύου (ρέματος) το οποίο θα αποστράγγιζε φυσικά την περιοχή, ειδικά στην περιοχή της Δοκού.
Υψηλός υδροφόρος ορίζοντας ο οποίος είναι γνωστό ότι τροφοδοτείται πλευρικά από τα παρακείμενα ανθρακικά πετρώματα. Ο υδροφόρος «εμπλουτίζεται» και από τα αστικά απόβλητα των οικισμών καθώς στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει δίκτυο ακαθάρτων. Ο υδροφόρος στην περιοχή παρουσιάζει στάθμη πολύ κοντά στην επιφάνεια.
Θα ήταν καλό να αναφέρουμε ότι το φαινόμενο της κατάκλυσης των περιοχών αυτών δεν είναι άγνωστο στην Χαλκίδα. Ήδη από τη δεκαετία του 50 υπάρχουν αναφορές ότι οι περιοχές κατακλύζονται, ειδικά μάλιστα το θέμα του υψηλού υδροφόρου είχε απασχολήσει από παλιά τους ειδικούς. Η περιοχή Πέι – Δοκός συντηρούσε ένα φυσικό έλος το οποίο ήταν αποτέλεσμα εκφόρτισης καρστικών πηγών από τα περιμετρικά κείμενα ανθρακικά πετρώματα. Μάλιστα η πολιτεία, προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό έλος είχε θεσπίσει απαγόρευση ανόρυξης γεωτρήσεων και φρεάτων στην περιοχή όπως είχε κάνει και σε άλλες αντίστοιχες περιοχές όπως του Κωλοβρέχτη στα Ψαχνά. Το ερώτημα του τίθεται είναι το πως επετράπη η πολεοδομική επέκταση στις περιοχές αυτές και με βάση ποιο σχεδιασμό στοιχειωδών υποδομών που θα εξασφάλιζαν του κατοίκους τους. Με βάση ποιο κριτήριο κρίθηκαν και κρίνονται ως κατάλληλες για οικιστική χρήση. Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι η φύση δεν εκδικείται, αλλά αυτό που φαίνεται σαν εκδίκηση σε εμάς είναι απλά η προσπάθειά της για να αποκαταστήσει την ισορροπία της».
Η αξιολόγηση των επιστημονικών μελετών και διαπιστώσεων κι η συνεργασία με έγκριτους επιστήμονες είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση.

Βασίλειος Βαλιάνος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ
Βασίλης Καθαροσπόρης

0 Shares

About The Author

Number of Entries : 2587

Leave a Comment

© 2019 Powered TP WEB Ιδιοκτησία: Panos Tsakalis Group Tel.: +30 6970980060 Mail: evianext@gmail.com

Scroll to top